implementare HACCP

Implementarea HACCP în industria alimentară

   

1.Scopul implementării HACCP:

       Implementarea HACCP (HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT) se bazeaza pe analiza riscurilor  care ar putea aparea in sectorul alimentar precum si modalitatea de prevenire sau combatere a acestor riscuri.

      In acest sens, operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică şi utilizează în permanenţă o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile HACCP .

       Procedurile variază în functie de tipul de activitate desfasurat și de dimensiunea unității.

2. Cerintele implementării planului HACCP:

În vederea proiectării sistemului HACCP, trebuie analizate în mod obiectiv următoarele aspecte:

  • profilul de activitate şi cui se adresează produsele realizate;
  • sortimentele din nomenclatorul de produse al societăţii;
  • rolul şi poziţia societăţii în lanţul unităţilor de alimentaţie;
  • caracteristicile produselor (perisabile sau durabile);
  • aşteptările clienţilor;
  • obligaţiile legale privind siguranţa produselor culinare;
  • standardele ce se impun a fi luate ca referinţă;
  • obiectivele societăţii şi cum se vor realiza acestea (referitor la clienţi, furnizori de materii prime, materii auxiliare şi materiale, produse, procese tehnologice etc);
  • problemele privind asigurarea siguranţei alimentelor din istoricul societăţii;
  • cum se planifică proiectarea şi implementarea sistemului de management HACCP (acolo unde se alege această varianta);
  • care este echipa de lucru pentru HACCP sau care este responsabilă pentru siguranţa alimentelor, după caz;
  • bugetul necesar a fi alocat pentru atingerea obiectivului planificat.

Sistemul HACCP are următoarele obiective:

  • ţinerea sub control a pericolelor fizice, chimice şi microbiologice;
  • asigurarea inocuităţii produselor culinare fabricate, pentru protecţia sănătăţii consumatorilor;
  • îmbunătăţirea calităţii produselor realizate.

     

    3. Etapele implementării HACCP in industria alimentară,

  • sunt următoarele:

a)identificarea oricăror riscuri care trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil. Pentru a parcurge această etapă este nevoie de o analiza amănunțită a fiecărei etape din diagrama de flux tehnologic, 

b)stabilirea punctelor critice de control în etapa sau etapele în care controlul este esenţial pentru a preveni riscul sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil;

c)stabilirea unor limite critice la punctele critice de control capabile să separe domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;

d)stabilirea şi punerea in aplicare a unor proceduri de monitorizare în punctele critice de control;

e)stabilirea unor măsuri corective pentru cazurile în care un punct critic de control nu este controlat;

f)stabilirea unor proceduri care se aplică periodic pentru a se verifica funcţionarea efectivă a măsurilor de siguranță alimentară;

g)definirea unor documente şi evidenţe în funcţie de natura şi dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar pentru a demonstra aplicarea efectivă planului HACCP.

        În cazul în care are loc o modificare a unui produs, proces sau etapă, operatorul din sectorul alimentar revizuieşte procedura şi o modifică în consecinţă

Unitati in domeniul nutritiei animalelor

  Unitate in domeniul nutritiei animalelor este reprezentata de orice unitate. Care are sau nu drept scop obţinerea de profit şi indiferent dacă este publică sau privată care desfăşoară activitati de producţie, fabricare, prelucrare, depozitare, ambalare, transport sau distribuţie a hranei pentru animalele de ferma.

  In vederea inregistrarii/autorizarii unei unitati care desfasoara activitate de fabricare si/sau comercializare in domeniul nutritiei animalelor este necesara depunerea la DSVSA. De pe raza judetului unde se va desfasura activitatea, a unei documentatii in functie de tipul de activitate si tipul de autorizare soicitat.

  Pentru unitatile la care este necesara obtinerea inregistrarii sanitare veterinare, documentatia este simplificata. Si nu este necesara evaluarea la fata locului, de catre inspectorii din cadrul DSVSA. Functionarea obiectivelor respective se face in baza declaratiei pe proprie raspundere, depusa la dosar, de catre operatorul economic.

  Pentru unitatile la care este necesara obtinerea autorizarii sanitare veterinare, documentatia este mai complexa. Si este necesara evaluarea obiectivului in urma careia se elibereaza sau nu autorizatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

  De asemenea, pentru unitatile in domeniul nutritiei animale, autorizate sanitar veterinar, implementarea Planului HACCP este o conditie obligatorie pentru desfasurarea activitatii.

 Rolul nostru, ca firma de consultanta, este acela de a identifica tipul de autorizatie/inregistrare in functie de activitate si de tipul de furaje fabricate/comercializate. De asemenea, trebuie facuta o distinctie clara intre tipul de hrana de animale obtinuta/comercializata. Deoarece hrana pentru animalele de ferma este incadrata la o anumita legislatie, fata de hrana pentru animalele de companie. Prin urmare, doar un bun specialist si consultant poate sa indrume operatorul economic in domeniul in care doreste sa activeze.

  Planul de control al unitatilor in domeniul nutritiei animalelor este mult mai complex decat planul de control pentru unitatile din domeniul alimentar. Prin urmare este necesara opinia si consultarea unui specialist in domeniu, cu cunostinte de specialitate.

haccp-siguranta.ro

Articole similare

alimente bio

Ce inseamna aliment BIO?

Culturile organice trebuie să fie cultivate într-un sol curat, să nu sufere modificări și să fie separate de produsele convenționale.